Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ & ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ


 



Οι κοινοπραξίες των ENERGEAN και ΕΛ.ΠΕ 
προτείνονται ως ανάδοχοι για την έρευνα 
και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων 
στις περιοχές των Ιωαννίνων
 και του Πατραϊκού αντίστοιχα.












Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ομόφωνη πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, η οποία αποτυπώνεται σε αντίστοιχα σχέδια σύμβασης μίσθωσης, για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων προτείνεται ως ανάδοχος η κοινοπραξία Energean Oil And Gas/Petra και για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού η κοινοπραξία ΕΛΠΕ /Edison/Petroceltic.


Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ενημέρωσε για τις σημαντικές εξελίξεις τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.


 
Η Επιτροπή, μετά από την αξιολόγηση των αρχικών προσφορών, προέβη σε διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους παραχωρησιούχους, (μεμονωμένες εταιρείες, ή κοινοπραξίες εταιρειών). Βασική επιδίωξη ήταν η βελτίωση του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών, με στόχο την ολοκληρωμένη έρευνα της περιοχής, την πρόσκτηση νέων αναβαθμισμένων δεδομένων, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση όλων των δυνατών στόχων ενδιαφέροντος, καθώς και τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών (μίσθωμα ελληνικού δημοσίου, ανταλλάγματα υπογραφής σύμβασης και παραγωγής, ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό για εκπαίδευση προσωπικού), πέραν της φορολογίας, που συντελούν στην αύξηση του Δημόσιου οφέλους. Η διαπραγμάτευση κατέληξε σε σημαντικά βελτιωμένες προτάσεις εκ μέρους τους.


Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν εκ νέου στη βάση των όρων ανταγωνισμού, όπως προέβλεπε η προκήρυξη, αλλά και των ουσιαστικών εμπορικών και νομικών όρων της σύμβασης μίσθωσης. Επιλέχθηκαν οι πλέον ευνοϊκές προσφορές για κάθε περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις τεχνικές ερευνητικές δυνατότητες, όσο και τα αναμενόμενα για το δημόσιο οικονομικά αποτελέσματα.


Σε κάθε περίπτωση, οι προσφορές που επελέγησαν στηρίζονται σε ισχυρό επιστημονικό και τεχνολογικό υπόβαθρο και διασφαλίζουν, ανάλογα πάντα με την επιτυχή κατάληξη των ερευνών, σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα, αντίστοιχα με τα διεθνώς ισχύοντα σε συναφείς ως προς την ερευνητική επικινδυνότητα περιοχές.


 
Οι συμβάσεις μίσθωσης έχουν δομηθεί σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αλλά έχει ληφθεί σημαντικά υπόψη και η διεθνής πρακτική έρευνας και παραγωγής, ώστε να εξασφαλισθεί η "καλή πρακτική" σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει αποδοθεί στο θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας, για την οποία οι υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία όρων και των αυστηρότερων προδιαγραφών της βιομηχανίας πετρελαίου, όπως αυτές έχουν διεθνώς καθιερωθεί.





Ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή για το έργο που προσέφερε, δήλωσε :


«Σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, σε συνέχεια όλων όσων έχουμε πραγματοποιήσει τα προηγούμενα δύο χρόνια. Μπαίνουμε σε τροχιά υλοποίησης της πρώτης φάσης και προσδοκούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο και διαφανές θεσμικό πλαίσιο, που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών, δημιουργήσαμε ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον που είναι ελκυστικό γι’ αυτές τις επενδύσεις μεγάλου ρίσκου, δημιουργήσαμε τα εργαλεία για την ενίσχυση των τοπικών αναπτυξιακών οικονομιών με τον περιφερειακό φόρο, δημιουργήσαμε το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, ηθική υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Είμαστε σίγουροι ότι οι κοινοπραξίες που επελέγησαν, θα προχωρήσουν με συνέπεια στην υλοποίηση του προγράμματος εργασιών και με απόλυτο σεβασμό στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.


Τα αναμενόμενα οφέλη θα είναι πολλαπλά: στην αύξηση των δημόσιων εσόδων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη υποστηρικτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στην παραγωγή τεχνογνωσίας και στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων. Το στοίχημα συνεχίζεται. Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα και για άλλες περιοχές, όπου ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, και σύντομα θα ανακοινωθούν ποιες από αυτές βγαίνουν σε διεθνή διαγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουμε τη στρατηγική για τον επίσημο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, που θα προκηρυχτεί στα μέσα του 2014.»




Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου