Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Η ΣΥΝΗΘΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...


Άνθρακες ο θησαυρός 

των ερευνών στο Θερμαϊκό 
και στον Κόλπο Ορφανού (;)





ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΣΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 
Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Δώρο – άδωρο αποδεικνύονται οι ανακοινώσεις που έγιναν πρόσφατα από το ΥΠΕΚΑ περί έναρξης των ερευνών υδρογονανθράκων στο Θερμαϊκό και τον κόλπο Ορφανού στην Χαλκιδική. Και τούτο διότι η κυβέρνηση (το υπουργείο Εξωτερικών) δεν θέλει σε αυτή τη φάση να ανοίξει κανένα θέμα σχετικά με τη διευθέτηση των χωρικών υδάτων. Θυμίζουμε ότι για τις δύο περιοχές είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον, από τις εταιρείες Energean Oil & Gas και την ισραηλινή εταιρεία Ratio Oil για ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης του νόμου, που δίνει τη δυνατότητα να κατατεθεί πρόταση για εκμετάλλευση συγκεκριμένης περιοχής, με την παραχώρηση να γίνεται μετά από διεθνή διαγωνισμό στον οποίο μπορούν να μετάσχουν και τυχόν άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, η υπόθεση δεν προχωράει καθώς ατύπως έχει διαμηνυθεί – είναι βέβαιο ότι το θέμα έχει προσλάβει και διπλωματική διάσταση – ότι εάν και εφόσον υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, αυτό θα πρέπει να περιοριστεί στα έξι μίλια από τις ακτές, χωρίς να υπάρχει ερευνητική δυνατότητα πέραν της απόστασης αυτής. Υπάρχει προφανώς ο φόβος ότι η Τουρκία θα θέσει θέμα διεθνών υδάτων. Ακόμη και για το Θερμαϊκό κόλπο, όπου θεωρητικά υπάρχει – υπό όρους – η δυνατότητα ανακήρυξης «κλειστού κόλπου», φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Από την πλευρά των ενδιαφερόμενων επενδυτών ωστόσο έχει εδώ και καιρό γίνει γνωστό ότι η έρευνα δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια μικρή μόνο απόσταση από τις ακτές.


Σημειώνεται μάλιστα ότι εξαρχής η πρόταση που είχε κατατεθεί προς την ελληνική κυβέρνηση, προσδιόριζε τις περιοχές ενδιαφέροντος σε μια έκταση 5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Θερμαϊκό και 2 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στον κόλπο Ορφανού Χαλκιδικής που περιλάμβαναν κομμάτια εκτός των 6 μιλίων. Σημειώνεται ότι οι δύο περιοχές είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν από τις εταιρείες Texaco και Oceanic με δισδιάστατα σεισμικά τα οποία είχαν δείξει ανάλογες δομές με τον Πρίνο και άρα εκτιμάται ότι η περιοχή εμφανίζει σημαντικό ενδιαφέρον και καλές προοπτικές.

Ωστόσο με τα δεδομένα που έχουν προκύψει και το δραστικό περιορισμό της προς για έρευνα έκτασης το επενδυτικό ενδιαφέρον θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι παύει να υφίσταται. 



Πηγή: energypressss

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ BARBAROS

"ΟΡΓΩΝΕΙ" ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου